Wat zit er allemaal in een computer?
In de computer zitten onder andere:
Het Moederboard = Het echte hart van de computer, want hier draait alles om. De processor, het werkgeheugen en de uitbreidingssleuven zijn door middel van deze printplaat met elkaar verbonden. Op het moederbord is ook het BIOS ingebakken. Soms heeft het moederbord ook ingebakken geluids-, video- en/of een netwerkkaart aan boord.
De Processor = Deze chip verwerkt de opdrachten die door het besturingssysteem (Windows) en de programmas (bijv MS Word) worden aangeboden. Hoe sneller die processor hoe sneller de opdrachten zullen worden
verwerkt. De snelheid wordt gemeten in mega- of gigaherz (MHz of GHz). De processor zit op een speciaal voetje (socket) op het moederbord.
Het Werkgeheugen = Het werkgeheugen (Random Access Memory, kortweg RAM) is het korte termijn geheugen van de computer. De gegevens worden slechts kort opgeslagen. Is je computer uit, dan is het geheugen leeg. Het RAM zit op losse modulen dat je in het moederbord kunt steken.
De Harde schijf = Dit is het lange termijn geheugen van een computer. Alles wat je wilt bewaren, wordt hier opgeslagen. De hoeveelheid wordt momenteel gemeten in gigabyte (Gb). De harde schijf is een los component, dat door middel van een kabel met het moederbord is verbonden. Een harde schijf kun je opdelen in zogenaamde partities. Je kunt ook meerdere harde schijven in je computer hebben
De Grafische kaart = Dit onderdeel zorgt dat je het beeldscherm te zien krijgt. De grafische kaart vindt je in een uitbreidingssleuf op het moederbord. Tegenwoordig kan de grafische kaart ook ingebakken zijn op het moederbord. Wil je een nieuwe grafische kaart dan heb je dan in sommige gevallen een nieuw moederbord nodig.
De 3D Grafische kaart = Deze kaart heb je nodig om ingewikkelde 3D beelden van spelletjes, of andere grafische programma`s weer te geven. De kaart kan naast je grafische kaart worden geplaatst, zodat hij het 3D werk overneemt, of je kunt een versie nemen die zonder 'gewone' grafische kaart werkt en dus zelf al het werk uitvoert. Je vindt de 3D grafische kaart in een uitbreidingssleuf op het moederbord.
De Geluidskaart = De naam zegt het al. Deze kaart zorgt voor het geluid. Maar geluid is niet zomaar geluid en om die reden zijn er vele versies verkrijgbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en geluidsboxen wat voor geluidskaart je nodig hebt. De geluidskaart vindt je in een uitbreidingslot op het moederbord. Het moederbord heeft vaak ook zelf al een geluidskaart.
Het Diskettestation = Met het diskettestation kun je diskettes aflezen en beschrijven. Het station is door middel van een kabel met het moederbord verbonden
De Cd-Romspeler = De Cd-romspeler is een geavanceerde cd-speler en kan gewone audio cd`s en data cd`s lezen. De snelheid wordt aangegeven met bijvoorbeeld: 24x of 40x. Dit betekent een vermenigvuldiging van de snelheid van het originele apparaat. De Cd-romspeler is door middel van een kabel met het moederbord verbonden.
CDR/CDRW = Deze afkorting staat voor CD-writable, of te wel beschrijfbare CD. CDRW betekent CD-rewritable, of te wel herschrijfbare CD. Met dit apparaat kun je zelf CD`s beschrijven. Het is een handig apparaat om een back-up van je belangrijke gegevens te maken. Het apparaat is door middel van een kabel met het moederbord verbonden. Er bestaan ook externe apparaten die je naast uw computer kunt plaatsen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb